Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Csövek, ahogy még nem gondoltál rájuk!

2021. 09. 27. 17:26:34
Csövek, ahogy még nem gondoltál rájuk!

A gitár - basszusgitár technika és a csövek mint szókapcsolat régóta összefonódnak. De nem ebben az értelemben, amiről ittt olvashatsz.

A következőkben nem az elektroncsövekről, vagy az ezzel készített erősítőkről lesz szó. Ezúttal a csövek a TOOB gitár és basszusládák kapcsán kerülnek elő. Finnországban a TOOB speakers 2017 óta gyártja és forgalmazza ezeket a lehetetlennek tűnő hangfalak. Kezdetben 2 modell állt a gitárosok rendelkezésére, ma már komoly választék van gitár - és basszus csövekből is. Hogy egy csőből hogy lehet szuper hangot kihozni, azt a 90-es években már megmutatta a JVC, de az is elég, ha csak a mai BT hangszórók közt piacvezető JBL-re gondolunk, és tudjuk, hogy messze nem lehetetlen.

A múlt hét végén befutott szállítmány azonban több kellemes meglepetést is okozott! A legutóbb eszközölt apró változtatások, új hangszórók, okosan elhelyezett "függönyök", csillapítók komoly fejlődést hoztak megszólalásban. Minden friss modellről elmondható, hogy egyszerre lett egyedibb, és egyszerre közelített az általános elvárásokhoz.

A 12S jelű teljesen új modell, zárt csővel, egyetlen nagyobb reflexnyílással az 5 kg alatti súly ellenére sokat közelít a hagyományos gitárládák teltségéhez, miközben a Jensen Jet Tornado hangszóró kifejező karaktere sokkal élénkebben megmarad.

A 12J+ -ban a legújabb Jensen Jet-szériás hangszóró kapott helyet, amely BlackBird névre hallgat. A csőben elhelyezett csillapítással a nyitott ládából egyszerre karakteresen és telten jönnek a hangok.

A 10B eredetileg basszus-láda, benne egy már ismert Celestion BN sorozatú hangszóróval. Mivel ennek a 12" változatát előszeretettel használják gitárládákban is - pl a Quilter MicroPro MACH2 12HD-ban -, így komoly esély volt rá, hogy a 10"-os hangszóró is remekül szól gitárral is. Egy archtop-pal próbálva nem, hogy nem okozott csalódást, de a leghíresebb jazz-erősítők karakterét idézte meg. Ehhez hozzájárult, hogy nem csak a szokásos MagLeg lábakat lehet pillanatok alatt egy mágnes segítségével rácsattintani, hanem a hátuljába illeszthető lábak segítségével vertikálisan is használható. A mélyek folynak a padlón, míg a karakteres hang az egész teret betölti.

És végül a legkisebb bors, a 6.5BG+. Deklaráltan gitár és basszushangszerekhez készült, 130 wat terhelhetőséggel, 6,5"-os Sica hangszóróval. 2 kg az egész. Valószínűleg mindenki játéknak gondolja. Hát nem az. Nyilván nem viszi le senki fejét a kis felület. Ellenben szintén a hátuljába illeszthető lábak segítségével ez a cső is használható vertikálisan, és ezt a hangkaraktert elég sokan szeretnék kivitelezni. Gyönyörűen kezel basszus- archtop, vagy tömör testű hangszereket is.

Az új csövekről készült videókat keresd az instagramon, illetve a facebook-on. Ha kíváncsi vagy és kipróbálnád bármelyiket, jelentkezz be!

Ha megnéznéd a termékpalettát, kattints a képre!